Familie van Eeten uit Ossendrecht

Het verwelkomen van een au pair in ons gezin had een trieste aanleiding. In 2011 overleed mijn vrouw en moeder van onze zonen van 8, 11 en 12. Bovenop het verdriet, hadden we ook meteen een praktische probleem, want professionele kinderopvang ontbreekt voor jonge middelbare scholieren. En wie kon er huishoudelijke taken verrichten en met de kinderen praten, terwijl ik ver van huis werk? Ik had mij al neergelegd bij het opzeggen van mijn baan, toen ik mij opeens een stel herinnerde dat een au pair in huis had. Ik had eigenlijk geen idee wat het au pair programma precies inhield, maar ik zag het als de laatste strohalm, waar ik me meteen in ging verdiepen.

Voor mijn gezin heeft het au pair programma heel veel opgeleverd. Ik kon blijven werken. Er is iemand in huis die kan koken, wassen, schoonmaken, de kinderen kan helpen etc. Daar bovenop zorgt de au pair voor een internationale en vrouwelijke sfeer in de mannenhuishouding van mij en mijn zonen. Ze bakt taarten met de kinderen en ze spreekt met ze in een vreemde taal. Een au pair maakt een gezin cultureel rijker. We hebben de wereld, Europa en ook ons eigen land beter leren kennen dankzij de au pairs, die vooral in de weekenden veel reizen en hun ervaringen delen met het gezin. Al onze au pairs hadden moeite om weer naar hun moederland terug te keren, maar daar stopt het niet, want we hebben ze alle vier nadien weer ontmoet in hun eigen land of hier. Achteraf bezien, ben ik jaren te laat begonnen met het au pair programma. Mijn vrouw en ik hadden veel kinderopvang stress kunnen voorkomen. Wie aan het au pair programma wil meedoen, moet ruimdenkend en flexibel genoeg zijn om iemand uit een vreemd land een jaar lang in huis te nemen. Voor ons bleek dat een verademende verrijking.

Au Pair International heb ik ruim vier jaar geleden zorgvuldig geselecteerd tussen de vele au pair bureaus. Het was toen één van de weinige bureaus die goedgekeurd was door de IND. In de beginfase ondersteunt Au Pair International het gastgezin en de au pair actief. Daarna krijgen het gezin en au pair gezamenlijk de ruimte. Au Pair International staat altijd open voor vragen en heeft de kennis en ervaring om te kunnen helpen. Onze (voormalige) au pairs waarderen de activiteiten die Au Pair International voor hen organiseert.