Familie Defoort-Van den Eede uit Ubbergen

We wonen ver weg van onze familie, werken allebei veel uren per week, soms onregelmatig. Kortom, ons werkschema is niet afgestemd op de tijden van buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf. In principe kan het wel, maar is het goed voor een jong kind om van 8:00 tot 17:30 uur op school te zijn? En wat als ze ziek zijn? Je kan natuurlijk een gastmoeder zoeken, maar als je dan een avondvergadering hebt of eens een avondje uit wilt, dan moet je toch weer op zoek naar een oppas. Een au pair leek ons wel wat: een jonge, dynamische meid die vanuit haar land van herkomst ook een stukje cultuur meebrengt en flexibeler inzetbaar is. Maar, hoe weet je dat je zo iemand kan vertrouwen, wat moet er allemaal geregeld worden, en wat als het misgaat? We hebben eerst rond gevraagd bij andere gezinnen met een au pair en kwamen er al gauw achter dat een au pair bureau je hierin kan (en moet) helpen.

We hebben al vijf Zuid-Afrikaanse au pairs gehad, afkomstig uit heel verschillende milieus. Dit geeft je een mooi inzicht in de echte cultuur van dat land, met al zijn nuances. Onze kinderen zijn op school allebei extreem goed in taal, wat wij wijten aan een soort meertaligheid die ze toch meekrijgen (Nederlands, Afrikaans, Engels). Het belangrijkste vind ik dat je hen meegeeft dat er ook andere culturen, talen en huidskleuren zijn, maar zo lang je respect hebt voor elkaar, je prima samen kunt leven. Misschien even belangrijk als cultuurverschil, is het verschil in persoonlijkheid. Iedereen is anders, maar we kunnen heel moeilijk een ranking maken van wie nu de beste au pair was. Al met al hebben we een paar zeer leuke mensen leren kennen en met de meeste hebben we nog contact. Volgend jaar zijn we van plan om op vakantie te gaan naar Zuid-Afrika en willen we zoveel mogelijk au pairs gaan bezoeken.

Voor ons gaf het een goed gevoel dat Au Pair International in samenwerking met de partnerbureaus in het buitenland de selectie van au pairs verzorgde. Je neemt toch een ‘onbekende’ in huis die je dan moet vertrouwen. De hulp bij alle administratieve rompslomp is voor ons ook mooi meegenomen. De wet- en regelgeving van het programma wijzigt zeer frequent en dan is het wel prettig als een bureau je vertelt welke stappen er genomen moeten worden. De excursies vond ik in het begon vooral een service voor de au pairs, maar ik heb inmiddels ingezien dat dit echt belangrijk is. Op die manier leren ze andere au pairs kennen en van daaruit ontstaan vaak vriendschappen. Als de au pair zich hier in Nederland helemaal thuis voelt, inclusief vriendinnen om mee op te trekken, straalt dit ook af op de manier waarop ze met de kids omgaat en de sfeer in het gezin.

We zijn zeer tevreden over de ondersteuning van Au Pair International. We hebben inmiddels al vaak van andere au pairs of gastgezinnen vernomen dat ze wat aan hun lot worden overgelaten zodra ze in Nederland zijn, maar dat kunnen wij niet zeggen van Au pair International. In mijn ervaring zijn de medewerkers ook echt begaan met de au pairs. Er zijn regelmatig follow-up telefoontjes en als er daar een probleempje besproken wordt, wordt dit meteen teruggekoppeld. De allerbelangrijkste service hebben we mogen ervaren toen het helaas eens misging. Pas op die momenten besef je echt de waarde van de steun van het au pair bureau.